De renovatie van onze boerderij.

maandag 14 april 2014

Verklaarbaar bewoonde woning

Nadat wij de opsomming van nog-te-doen feiten op een rijtje hadden gezet en Con en Andrea ingelicht hadden over onze toch wel ontevredenheid, bleek dat wel effectief geweest te zijn.
Inmiddels zijn een heleboel gebreken, dan wel opmerkingen aangepakt.
De keuken is nu zo goed als klaar. In elk geval zeer goed bruikbaar. Nu nog een detail afspraak maken over de buffetkast die opmaat gemaakt zal worden en onze woonkeuken is compleet.
Dit tegelmotief uit de kringloopwinkel
heeft een speciaal plekje gekregen.
De vaatwasser wilde zijn uiterste best doen om ons opgestapelde ongenoegen  te niet te doen, maar dat pakte even anders uit. Na nog geen 10 minuten kregen wij de code storing in de afvoerslang. Na door ons zelf uitgebreide controle bleek daar niets mee te zijn. Dus de winkel gebeld, zoals we dat in NL deden. Mis, dus. Ook dat gaat in Hu even anders. We moesten contact opnemen met de storingsdienst van Bosch in Budapest. Daar werden wij verwezen naar een nummer in Pécs en daar kregen we een nummer in Szigetvár waar we vervolgens het nummer van de monteur voor de omgeving kregen om een afspraak te maken. Gelukkig was Judit, onze Hongaarse taal lerares bereid voor ons al die telefoontjes te plegen. Je moet er wel wat voor overhebben om de servicedienst te bereiken en de taal nog niet beheersen.
Toen de monteur uiteindelijk kwam, had hij het euvel rap en zeer snel opgelost. Het lag niet aan de machine maar aan de waterinstallateur die de aansluiting gemaakt had en daar de afvoerslang op aangesloten had. Hij was alleen vergeten om een afdichtingsdopje in de afvoer aansluiting te verwijderen. Ja en dan kan een machine zijn afvalwater niet kwijt. Hij draait nu goed.

Voor onze magnetron hebben we ook een plekje gevonden en hoeft deze niet langer op het aanrecht te staan.
Nu de indeling van de keuken een feit is kan de plaats van de tafel vastgesteld worden en de plaats van de lamp die er boven moet hangen worden bepaalt.

Ook het parket zou uitgewerkt zijn de passtroken zijn opnieuw gelegd. Maar eerst nog plinten plaatsen, waar de kabels in verwerkt kunnen worden.
Het eiken parket
Van de parketleverancier vernamen wij dat het parket eigenlijk niet gelegd had kunnen worden omdat de vochtigheidsgraad in de kamer veel te hoog moet zijn geweest. Die is 80-90 in plaats van 60-70. Met zoveel vocht is het niet uit te sluiten dat de parketstroken uit gaan zetten.

Wij kunnen nadat de plinten geplaatst zijn gaan schuiven met het meubilair en de kasten gaan vullen of anders gezegd heel veel dozen uitpakken.
Daar zijn we heel blij mee, omdat wij nu onze nieuwe kast voor in de logeerkamer nog niet kunnen plaatsen, omdat daar nog te veel onuitgepakte dozen staan.

De kast staat geduldig werkloos tegen de muur te wachten.
Helaas hadden wij er ook een probleempje bij gekregen. Omdat de hele elektrische installatie vernieuwd moest worden hadden wij in de woonkamer naast een dubbel stopcontact ook een aansluitingen voor telefoon, internet en TV-kabel ingepland. Nu blijken er 4 stopcontacten te zijn gemaakt en slecht 2 aansluitpunten gemaakt te zijn voor de andere voorzieningen. Geen probleem zei de elektricien dan trekken wij gewoon 2 kabels door 1 buis. Helaas bleek het niet zo eenvoudig als het leek. Om de satelliet schotels te kunnen testen hebben wij nu een aansluiting van de Hongaarse TV in de woonkamer en de Nederlandse TV in de slaapkamer. Om te wisselen moeten wij nu met het toestel gaan sjouwen. Niet echt ideaal, maar de oplossing is nabij.
De installateur wist niet goed hoe hij dit snel op kon gaan lossen zonder al te veel puin en stof te produceren. Omdat de tv-aansluiting in de buitenmuur verwerkt is, is de oplossing gevonden om de benodigde extra leiding buitenom in de aansluiting aan te brengen. Er moet buiten toch nog veel gestuukt worden.

Een wir-war van kabels.

Eindelijk tv aansluitingen bij elkaar. 
 Ook de timmerman heeft zijn werk opgepakt en inmiddels zijn alle ramen en deuren voorzien van de alom gewenste ingewerkte tochtprofielen en sluiten ze allen goed.

Tussendoor is Rob begonnen met het verbouwen van een stal tot werkplaats. Er komt isolatie onder de betonvloer om koude voeten tegen te gaan. Zodra de beton vloer er in ligt en belast kan worden kunnen de dozen met gereedschap en  andere klusspullen uit de logeerkamer hier naartoe verhuizen. Ook kan dan de garage ontruimt worden om plaats te maken voor onze nieuwe auto.
Er moet nog veel gedaan worden eer deze ruimte naar wens is.

En voor het onderhoud van ons "landgoed" hebben wij een zitmaaier, met de bijnaam Husky, aangeschaft, die heeft tijdelijke huisvesting gevonden in de garage.

Het geheel begint nu aardig op een bewoonbare woning te lijken.