De renovatie van onze boerderij.

maandag 3 november 2014

Van bouwval naar bungalow met overdekt terras

Tussen ons "paleis" en het perceel van onze buurvrouw staat een oude varkensstal.


Zo troffen wij het aan.
Bij de registratie van onze aankoop kregen we van de burgemeester te horen dat wij aan het dorpsgezicht niet zomaar veranderingen mochten aanbrengen.
Dit gold ook voor de bijgebouwen,
In dit geval ook onze oude stallen.
Het gebouwtje is namelijk ook vanaf de weg zichtbaar.












Maar helaas de voorgevel is er tegen aangezet en niet goed gefundeerd met als gevolg dat de hele gevel verzakt is en op meerdere plaatsen gescheurd.
Enkele dakspanten waren al gebroken nadat een leger houtwormen er zich te goed aan hadden gedaan. Met een tijdelijke stut op de zolder hebben weten te voorkomen dat het dak zou instorten.
Met hier en daar een polsdik scheurtje
Op zich vonden wij het wel een leuk bouwwerk en een toekomstige bestemming als kippenhok zagen wij ook nog wel zitten, dus een offerte gevraagd voor de renovatie en herstel. Er moet namelijk meer gebeuren dan alleen een nieuwe gevel. Een paar dakspanten zijn door houtworm en lekkage zodanig aangetast dat ook hier vervanging noodzakelijk zal zijn.
De opstal net voor de renovatie. De plek waar de buiten wc stond is nog zichtbaar.
Nadat wij akkoord gegaan waren met het kostenplaatje had de aannemer er weinig moeite mee om de muur te verwijderen. Het metselwerk bleek door zijn eigen gewicht overeind te blijven.
De stenen bleken met kalkzand gemetseld te zijn en zijn dus bijna allemaal, na schoongemaakt te zijn, beschikbaar voor hergebruik.

Schoon vers grondwater bij de hand

Een kleine wijziging gaan we er wel in aanbrengen, omdat wij er een andere bestemming dan voor varkens aan gaan geven. Van de vier deurtjes blijven er maar twee over, Maar het blijft van de weg gezien, wel op het oude gebouw lijken.

Op de dag dat ze met het opnieuw leggen van de dakpannen zouden beginnen hadden wij net in het weekend er voor de garage gereed gemaakt voor onze nieuw aanwinst. Een helemaal Hongaarse Suzuki. Ze worden namelijk helemaal in Hongarije gebouwd.
Tijdens het weekend waren we namelijk tot de vervelende ontdekking gekomen dat de auto niet in de garage kan, omdat de auto te breed of de doorgang te smal is.
Eigen schuld dikke bult.
Wij hadden eigenlijk helemaal niet stil gestaan bij de vraag of de deuropening wel groot genoeg zou zijn voor een auto.
Waarschijnlijk heeft er nog nooit een auto in gestaan of het moet een Trabant of kleine Fiat geweest zijn.
Binnenin (5 x 6 m) is er bijna ruimte voor twee auto's, maar door de  deur met 2 centimeter ruimte is het echt niet makkelijk om er dagelijks in en uit te rijden.
Na bekomen te zijn van de teleurstelling waren wij het er snel over eens dat de doorgang verbouwen geen optie zou zijn.
Omdat er naast de stallen ook nog een open ruimte was waar we nog geen bestemming voor hadden besloten we te onderzoeken of daar een mogelijk stalling voor de Suzuki te realiseren zou zijn.
Wat bleek:
Alleen het dak moest daarvoor aangepast worden.
Het besluit was daarna snel genomen.

En dan is de bouwval gereed voor bewoning van onze huidige en toekomstige huisdieren met een overdekt terras.
De zwerfkatten krijgen er een eigen kamer met raam en het terras kan onderdak bieden aan onze auto.
De stallen zijn nu weer toonbaar.
Leuk toch hé!